Kurumsal Kimlik ve Dijital Âlemler

E-ticarete Başlamadan adlı yazıda kullandığım karikatüre göz atmanı rica ederim. Açık konuşmak gerekirse bombanın üzerindeki notu, proje ekibinde bulunan tüm kararsızların suratına alenen söylemeyi çok isterdim. Bunca yıl kibarlıktan dillendiremedim lakin artık pek şansları bulunmuyor.

Şimdi gelelim mühim sorulara cevap aramaya. Bu yazıda diğerlerinden farklı olarak iki soruyu birden ele alıyoruz. İlerleyen yazılarda da bir taşla iki kuş vurmaya devam edeceğiz. Nedir günün soruları:

  • Kurumsal kimliğiniz dijital ortama kolaylıkla uyum sağlayacak mı, değişikliklere ihtiyacı var mı?
  • Mevcut kurumsal kimliğinizi güncelleme planlarınız var mı? Bu durum tasarım sürecini nasıl etkileyecek?

Sen hiç işi teslim etmek üzereyken kurumsal kimlik değişikliği yaşadın mı? Damdan düşmen gerek azizim. Ben yaşadım. Aşağıdaki söylemlerin ortasında kaldım. Tampon görevi sende olunca hem mutfağı sakinleştirmek hem müşteriyi mesut etmek zorunda kalıyorsun. Eğlenmek amacı ile bir iki örnek veriyorum. Burada gülmen gerekiyor:

Canım ne olacak bir logo değişti!
Tamam, renklerimiz değişti ama bunu n tasarımı çok etkileyeceğini de düşünmüyorum.

Ve daha neler :) Kurumsal kimlik önemlidir. İyi bir tasarımcı kimliğinizin dijital dünyaya uygun olup olmadığını bir bakışta anlar. Umarım yetenekli insanlar ile çalışıyorsundur veya yeteneklisindir :) Şayet mevcut kimliğin dijital dünyaya uyum sağlamayacağı düşünülüyorsa birilerinin neden uyum sağlayamayacağına dair ikna edilmesi gerekir. Sağlam deliller ile yani örnek çalışmalar ile durumu açıklayan bir sunum fena olmaz. Böyle bir ihtiyaç söz konusu değilse şanslısınız. Her halükarda henüz dijital dünyaya adım atmamış bir kurumsanız kimliğinizi gözden geçirmeniz ve ek çalışmalar yapmanız gerekiyor. En azından 16×16 piksel bir ikonumuz olmalı. Yıl 2011 ama bu minik ikonların önemini halen anlatamadığım insanlar var çevremde :)  Dijital kimlik konusuna ayrıca değiniriz.

Bu iki soruyu sorma amacımız proje yaşam döngüsünü tamamlamadan olası değişiklikleri ön görmek ve ihtiyaçları belirmektir. Olası durumun süreci nasıl etkileyeceği konusunda fikir sahibi olmaktır. İnan bana biraz hazırlık yapmak hazırlıksız yakalanmaktan çok daha iyidir. Sorular ve cevaplarına devam edeceğiz.

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir