Giriş Sayfası (Landing Page) Nedir?

Ne işe yarar? Nedir? Neden ihtiyaç duyulur? “Leeeeandinnggg peyççç yapcazz” demekle olur mu? Daha pek çok sorunun cevabını aktaracağım. Az sonra!

Giriş sayfası nedir? Ne işe yarar? Neden ihtiyaç duyulur? “Leeeeandingg peyçççii geldiiii!”

Yarı İngilizce yarı Türkçe konuşmaya çalışan coniler için pek mühim olan bu basit kavrama güzide basın camiamızın tarzında bir giriş yapmış olduk. Farkında olmadan zaman zaman ben de kendimi bu conilerin durumunda buluyor ve kendimi esefle kınıyorum. Üstelik telaffuz özürlü ingilizcem ile durum daha da vahim oluyor. Ne demiştik? Giriş yapmış olduk demiştik. Bakınız dikkatinizi çekerim giriş dedim. Söz konusu terimi bodoslama dilimize çevirirsek iniş sayfası olarak anmamız gerekir lakin bu bizim dilimize pek uymaz. En azından acizane fikrim uymayacağı yönündedir. Dolayısı ile ben giriş sahifesi olarak anmaya devam edeceğim. Peki efenim ne işe yarar bu sahife?
Bir yönlendirme ile başka bir siteden bizim sitemize gelen yani giriş yapan insanların karşılaştığı ilk sayfadır. Başka bir site olarak tanımladığım sanal sayfa herhangi bir arama motorunun sahifesi olabilir. Saçma sapan bir siteden verilmiş bağlantı olabilir. Sonuç olarak ziyaretçinin sitemize giriş yaptığı sayfadır. İki farklı şekilde ele alınmasında fayda vardır. Yani giriş sayfaları ikiye ayrılabilir.
Suni yöntemler ile oluşturulanlar ve tabii yöntemler ile oluşmuş olanlar. Önce birincisini ele alalım ve en alttaki galerideki görsellere bir göz atalım. Göreceğiniz gibi yüce arama motoru google üzerinde “kişisel araç takip sistemi” anahtar kelimesi ile bir arama gerçekleştirdim. Seri bir sanal alem gezgini olmam vesilesi ile açılan sayfadan birden fazla siteyi yeni pencerelerde açtım. Elbette arama sonuçları sayfamı kapatmadım ama ziyaretçilerin hemen hemen tamamı bu sayfayı kapatıyor. Yeni açtığım sayfalardan bir tanesine beni yönlendiren şu cümle dikkatimi çekmişti: “Ayda 19.50 TL’ye Araçlarınızı Takip Edin, Bu Fırsatı Kaçırmayın!”

Şimdi arama sonucunu değil diğer görselleri inceleyip bu vaatte bulunan sayfanın hangisi olduğunu anlamaya çalışın. Bak, bak ekran görüntülerine bir göz at. Okumaya devam etme :) Şöyle bir göz atarsan hangi firmanın bu hizmeti sunduğunu anlayamayacaksın. Sonuç olarak bu sayfalardan bir tanesi akıllılık etmiş ve güzel bir anahtar kelimede güzel bir cümle ile yer almayı başarmış fakat suni olarak tanımladığım giriş sayfasını yapmayı ihmal etmiş. Arama sonucu sayfasını kapatmış olan ve bizler kadar sanal dünyaya vakıf olmayan ziyaretçi emin olun bu firmalardan bir kaçının sitesini gezecek ve içlerinden birini arayacaktır. Aranan ve müşteri ile iletişime geçen firmanın benim ilgimi çeken firma olma ihtimali sizce nedir? Tamam şımarma. İyi ki fikrini sorduk. Cevap basittir ve ihtimal düşüktür. Kendi paran ile refiklerine müşteri gönderen bu güzide firmayı takdir etmek gerekir. Her sanal alem sitesi bir pazarlama aracıdır ve bu aracı adam gibi kullanmayı bilmiyorsan harcadığın her kuruşun nereye gittiğini bilirsin fakat geri dönüşümünü asla göremezsin. Verdiğimiz örnekte “Ayda 19.50 TL’ye Araçlarınızı Takip Edin, Bu Fırsatı Kaçırmayın!” ile öne çıkan firmanın ne yapması gerekirdi? Koro halinde tekrar edelim: “Leeeeenndinnnnn peyyçççç” yani GİRİŞ SAYFASI! Adam gibi bir giriş sayfasında nelere dikkat etmek gerekir? Şayet sen bu sayfayı ve buna verilen bağlantıları, bu örnekte gördüğümüz gibi suni yöntemler ile hazırlamış isen dikkat etmen gerekenlere hakim olman gerek.

…biz bizeyiz kıvırmaya gerek yok. Gönül istiyor ki kızımızın güzel bir görselini de versinler. Bir de bakıyorsun Berlusconi karşında sırıtıyor…

Yeni nesil sanal dünya gazetelerini bir düşün. Adamlar kocaman başlık atıyor: “İşte Berlusconi ve genç sevgilisi!” Bir hevestir tıklıyorsun. Nasıl bir hatunmuş acaba sorusunun cevabını arıyorsun. Şurada biz bizeyiz kıvırmaya gerek yok. Gönül istiyor ki kızımızın güzel bir görselini de versinler. Bir de bakıyorsun Berlusconi karşında sırıtıyor yanında kızdan eser yok. Üstelik kızın adı bile geçmemiş. Hatta sevgilisi lafı sadece başlıkta var. Haberin içeriği tamamen farklı. Söz konusu site hakkında kötü sözler sarf ettin mi etmedin mi? Cevabını vermeden devam edelim. Şayet sen, başka bir sitede “Ayda 19.50 TL’ye Araçlarınızı Takip Edin, Bu Fırsatı Kaçırmayın!” diye tellal çağırtıyorsan bu bağlantıya tıklayıp siteni ziyaret eden müşteri aday adayını adam gibi karşılamalı vaatlerin hakkında bilgi vermeli ve alışverişe geçirmek için tüm imkanları sunmalısın. Bunun için sitenin içinde özel bir sayfa oluşturmalısın. 19.50FirsatiGirisSayfasi.html olabilir, birden çok kampanyayı aynı anda yürütüyor isen kampanyalar için tanımladığın kod numaralarını da ekleyebilirsin. Kampanyalar konusuna ve tabii oluşan giriş sayfalarına daha sonra değineceğiz. Şimdilik 19.50FirsatiGirisSayfasi.html hangi bilgileri barındırmalı ona bakalım:

  • 19.50 TL olarak sunduğun hizmetlerin detayı;
  • Bu paketin veya hizmeti tam adı;
  • Fırsatın kaçmakta olduğu bilgisi zira bu fırsatı kaçırmayın dedin;
  • Tıkla satın al!
  • Hemen ara iletişime geç!
  • Biz seni arayalım!
  • Evine getirelim kapıda öde!

Efenim özetlemek gerekirse, tamam tamam bu son özet :) Berlusconi ve sevgilisi dediysen hatunun pek seksi beş on tane fotoğrafını vermeli ve sevgililiklerinin dışında bir bilgiye prim vermemelisin. Anlaştık mı? Çok da umurumdaydı sanki :) Hadi canım sağdan, yavaş yavaş :) Yarın gel de tabii oluşan giriş sayfaları hakkında bilgi sahibi ol.

Yayım tarihi
E-ticaret olarak sınıflandırılmış

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.